Spitse Oren - Gouden Kelen/Lichtenberg

"De workshops zijn speels opgebouwd, in een veilige omgeving en geven energie".

"In elke les waren ontroerende, mooie dingen, ook in de interactie. Ik vind het mooi om te horen/zien wat er bij anderen gebeurt en bij mezelf. Het is aanvullend op waar ik mee bezig ben, verrijkend."
 

Werken aan stem en klank
In deze workshop help ik je (verder) ontdekken hoe je oren je de weg kunnen wijzen om een vrijer en rijker geluid tot stand te brengen. Werken aan stem en klank vanuit een horend perspectief, het (leren) horen  van je eigen stemgeluid, het herkennen van bepaalde klanken bij jezelf en anderen, het beter leren horen/ luisteren door middel van oefeningen en stimulaties die gerelateerd zijn aan de Lichtenberg Methode. Er wordt niet (of nauwelijks) aan repertoire gewerkt. Ook als je eerder hebt deelgenomen aan  Spitse Oren Gouden Kelen kun je je weer aanmelden!

Voor wie

Voor sprekers, zangers en niet-zangers. Ervaring met zingen niet vereist.

Data
nbt

Waar
Op de Koningin Emmakade 133, de Bonenrank, Den Haag

Meer info
Veel zangmethodes benaderen het zingen vanuit een motorische (spiergestuurde) invalshoek waarin door het uitvoeren van praktische opdrachten naar ene bepaalde klank gestreefd wordt. Bv.: "zeg de klinker meer voorin je mond", "ontspan je kaak" etc. Uitgangspunt van Spitse Oren - Gouden Kelen is dat er een balans kan ontstaan tussen het denken enerzijds en de intuïtie en zintuigen anderzijds. Tijdens het zingen laat je je leiden door je zintuigen in plaats van door je oordeel, je wil of je emoties. Je kunt (je eigen) klank ervaren door te concentreren op de waarneming. Door het stellen van vragen en het op een speelse manier werken met sensorische stimulaties (waarbij zintuigelijke waarneming centraal staat) kan de klank in energie toenemen terwijl het "doen" afneemt. Hierdoor wordt de natuurlijke werking van het lichaam en het strottenhoofd (!) aangesproken en wordt een pure, gemakkelijke, intense, beweeglijke en natuurlijke klank tot stand gebracht.

Stem-en koorvorming

Werken aan stem en klank
De stem- en koorvorming geef ik aan groepen om te werken aan een mooie samenklank, aan zangtechniek (individueel, per stemgroep of voor het hele koor), het leren luisteren naar elkaar en het beter en vooral makkelijker leren zingen. Er kan, in overleg, gewerkt worden aan specifieke aandachtspunten zoals adem, resonantie, houding, uitspraak, articulatie, klankvorming, klankmenging, dynamiek, balans, leren elkaar te horen, stijl, interpretatie en presentatie. Dat kan aan de hand van oefeningen, maar ook aan de hand van het repertoire dat gezongen wordt.

Voor wie
Voor ensembles en koren op alle niveaus.

Waar
De stem- en koorvorming kan plaatsvinden op de oefenlocatie van het koor/ensemble of, in overleg, op de Koningin Emmakade 139, Den Haag

Meer info
Eerder gaf ik o.a. stem-en koorvorming bij:

Meerjarige dirigenten opleiding Utrecht
Toonkunst Koor Rotterdam
Koor, productie Dido in Delft
KoOrfeo, productie Euridice en Orfeo
Lutherse Cantorij Den Haag
Woerdense Cantorij
Haags Matrozenkoor
Schoppenvrouw Den Haag
Vocaal Vrouwenkoor Cantantes
Laus Deo, Antonius Abtkerk Den Haag
Ministerie van Financi├źn
Universiteit van Nederland
Lutherse Kerken